Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

"Γκρίζα ζώνη" ο Αϊ-Στράτης

"Γκρίζα ζώνη" ο Αϊ-Στράτης


Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά να διαθέσει αεροσκάφος τύπου ΑWΑCS για τη διεξαγωγή της άσκησης "Τολμηρός Τοξότης" που σχεδίασε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τη δικαιολογία ότι δεν είχε διαθέσιμο αεροσκάφος τη συγκεκριμένη ημερομηνία που ζητήθηκε.

Ο Αϊ-Στράτης τέθηκε εκτός της νατοϊκής άσκησης στα τέλη Μαρτίου του 2007, έπειτα από πιέσεις της Τουρκίας, που προσέφυγε στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι το νησί, όπως και η Λήμνος, αποτελεί μη στρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Με την άρνηση του να συμμετάσχει και φέτος, το ΝΑΤΟ ουσιαστικά αρνείται να "αποδοκιμάσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς", επισημαίνει το Βήμα. Το ΝΑΤΟ διατηρεί έτσι μια "λογική απόλυτης ουδετερότητας ανάμεσα στις τουρκικές θέσεις που υποστηρίζουν ότι ο Αϊ-Στράτης αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και στις ελληνικές θέσεις που υπογραμμίζουν ότι δεν μπορεί να αμφισβητείται ούτε η ελληνική κυριαρχία στο νησί ούτε η συμμετοχή της περιοχής σε στρατιωτικές ασκήσεις".

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η στάση της Συμμαχίας συνιστά "αντίποινα των ΗΠΑ και ανώτατων νατοϊκών αξιωματούχων για τη στρατηγική που ακολούθησε η Ελλάδα στο Βουκουρέστι".

Το Έθνος γράφει ότι με την στάση του το ΝΑΤΟ υιοθετεί "πλήρως τις τουρκικές διεκδικήσεις".

Η ιστορία της άσκησης ξεκινά από πέρυσι και αποτελεί το "αποκορύφωμα" της τουρκικής προσπάθειας να κατοχυρώσει και σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο την ύπαρξη "γκρίζων ζωνών", να επιβάλει τη φινλανδοποίηση των ελληνικών νησιών και να επιβεβαιώσει την απαίτησή της για συνδιαχείριση στο κέντρο του Αιγαίου, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η στάση του ΝΑΤΟ γνωστοποιήθηκε την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης για επίσκεψη του Ελληνα ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτρη Γράψα στην Αγκυρα, "όταν πλέον δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για επανεξέταση της σκοπιμότητας της επίσκεψης", επισημαίνει το Έθνος.

Για τον Ριζοσπάστη η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί "μια ακόμα υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνη είναι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η αναζήτηση επιβεβαίωσής τους μέσα από ΝΑΤΟικές διαδικασίες".


apo: http://www.foreignpress-gr.com/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

tha einai megali ntropi na to afisoun an perasi k afto!!!
h taktiki dyo bimatas bprosta kai ena piso sinexizete apo thn Tourkia!!!

OI ELLHNES DEN DEXONTE ALLES GRIZES ZONES!!!

Unknown είπε...

o ai stratis apostratiotikopiimeni zoni... tromeri apolia tis elinikis diplomatias...
oso perisoteres apostratiotikopiimenes zones toso kalitera. makari na gini olo to egeo kapote. ke na stamtisun na spatalane tosa hrimata ston eliniko strato. i mipos kindinevume???

Ανώνυμος είπε...

pote den 3eri kai giati na gini mono to aigeo apostratikopiimeni zoni??? ti simeni telika aftos o oros??